{projects_name}
Project: Dienst radiologie en nucleaire geneeskunde AZ Nikolaas
Klant: AZ Nikolaas vzw
Plaats: Sint Niklaas
Indienststelling: 2013
Projectomschrijving: Gefaseerde verbouwing van blok T met op niveau +0 de dienst radiologie & nucleaire geneeskunde, en op niveau +1 de uitbreiding van de oncologische afdeling.

Dienst radiologie en nucleaire geneeskunde AZ Nikolaas Sint Niklaas

De uitdaging van dit project bestond erin om een volledig conforme dienst radiologie en nucleaire geneeskunde in te richten binnen de beperkingen van een gelijkvloers niveau van een bestaande gebouwstructuur die voorheen dienst deed als verpleegafdeling.

De kelder werd lokaal versterkt in functie van de CT scans. De stralingsbeveiliging werd structureel gerealiseerd afhankelijk van de toepassingsmogelijkheden. Daarnaast werd een koud-warm scheiding doorgetrokken over de volledige afdeling d.m.v. gescheiden wachtzalen, beddenwachtplaatsen en sanitair. De warme afvoeren leiden naar een loden opslagtank in de kelder.

De dimensionering van het hotlab werd voorzien op een toekomstige aanbouw van een PET scan (ondertussen werd opdracht gegeven voor deze studie). De dienst is met een sas gescheiden van de rest van het ziekenhuis. De externe nachtelijke bevoorrading van nucleaire stoffen gebeurt via een rechtstreekse aparte toegangsluis met een systeem voor toegangscontrole. Een eis van de bouwheer was om direct natuurlijk licht te hebben in de CT zalen, wat geen evidentie is gezien de regelgeving. De toelating hiertoe werd bekomen door Controlatom mits de ramen zich hoger bevonden dan 2 meter.

De dienst werd volledig conform ontworpen en gerealiseerd volgens de geldende regelgeving, en de specifieke eisen naar brandpreventie en het noodplan van het ziekenhuis. De wanden, vloeren, werkoppervlakken werden uitgevoerd in gladde, ondoordringbare, gemakkelijk te onderhouden en desinfecteren materialen. Op strategische plaatsen werd een nood- en oogdouche geïnstalleerd. Het vast meubilair werden ontworpen in functie van de integratie van loden kluizen, radioactieve vuilnisbakken en loodkastelen. In elk lokaal werd een veilige opslagplaats voorzien voor bv. injectiespuiten. Dosissen worden geprepareerd achter een loodschild in L-vorm dat lichaam en gezicht beschermd.

Naast de reeds aangehaalde functies is er ook een personeelsruimte, kleedkamers, een balie en enkele protocolzaaltjes voor de artsen.

Binnen hetzelfde bouwkundig project dat binnen een bouwteamformule werd gerealiseerd, vond gelijktijdig ook de herinrichting van de bovenliggende verdieping plaats als uitbreiding van de oncologische verblijfsafdeling. Hier staat het comfort van de patiënt centraal, vertaald in een atypische huiselijke design van de inrichting, met als doel voor de patiënt de perceptie van de ziekenhuisomgeving te minimaliseren.

Dienst radiologie en nucleaire geneeskunde AZ Nikolaas

een volledig conforme dienst radiologie en nucleaire geneeskunde

,