{projects_name}
Project: Nieuwbouw administratieve diensten Sint Vincentiusziekenhuis
Klant: GasthuisZusters Antwerpen vzw
Plaats: Antwerpen
Indienststelling: 2015
Projectomschrijving: Afbraak Huis Chartin en nieuwbouw administratieve diensten met auditorium en foyer.

Nieuwbouw administratieve diensten Sint Vincentiusziekenhuis Antwerpen

Het project betreft de afbraak van een pand grenzend aan het ziekenhuis en de nieuwbouw van een administratief gebouw, met onthaalruimte, kantoren, vergaderruimtes, een auditorium, foyer en personeelsrestaurant, en diverse ondersteunende ruimtes.

De nieuwbouw sluit aan op de bestaande naastliggende gebouwen en volgt de rooilijn, hoogtes en perceelsgrenzen, uitgezonderd langs de Mechelsesteenweg waar het gebouw ter hoogte van de nooduitgangen op het gelijkvloers een stuk inspringt. De schaal werd op deze manier afgestemd op de onmiddellijke omgeving en vormt zo een perfect passtuk. Aan de nieuwbouw wordt een open en overdekt binnenplein gecreëerd ter hoogte van de binnentuin van de buur. Dit zorgt voor een grote openheid binnen deze percelen waardoor voor beide gebouwen extra licht en ruimte ontstaat.

Op een logische manier werd er een koppeling gemaakt met de bestaande circulatie van het ziekenhuis d.m.v. een passage langs een luifel, eenzijdig hellend..

Het complex bestaat uit 1 ondergrondse en 3 volwaardige bovengrondse bouwlagen met daar bovenop een teruggetrokken technisch niveau.

Het gebouw sluit enerzijds aan op de Mechelsesteenweg en anderzijds op de Sint-Vincentius site. De toegang tot het gebouw bevindt zich langs de Sint-Vincentius site, op de Mechelsesteenweg komen enkel nooduitgangen uit.

De gelijkvloerse verdieping werd opgetrokken uit baksteen met een horizontaal motief om een sokkel-effect te creëren ten opzichte van de bovenliggende verdiepingen in een baksteen met een effen patroon. Het geheel oogt hierdoor minder zwaar en het zwakt tevens
het ritmische karakter van de raamposities af.

Regenwater wordt maximaal gerecupereerd en de overloop sluit aan op de bestaande riolering van het ziekenhuis.

Het programma:

Niv. -1:      foyer met back-office, auditorium, bergingen, sanitair en technische ruimtes
Niv. +0:     vestiaire met back-office, personeelruimte met sanitair, terras, binnentuin & afvalberging
Niv. +1:     landschapsburelen, aparte burelen, gespreksruimtes, koffiehoek, sanitair, archief
Niv. +2:     landschapsburelen, aparte burelen, vergaderzaal, koffiehoek, sanitair, archief
Niv. +3:     technische ruimte luchtgroepen.

Nieuwbouw administratieve diensten Sint Vincentiusziekenhuis

Een stedenbouwkundig passtuk

,