{projects_name}
Project: Uitbreiding distillerie Bruggeman
Klant: NV Bruggeman
Plaats: Gent
Indienststelling: 2014
Projectomschrijving: Uitbreiding distilleriemet administratie en een loods met 4 laad- en loskades.

Uitbreiding distillerie Bruggeman Gent

Context

Door de verschuiving van de zware industrie kennen de Noorddokken en Voorhaven van Gent de laatste jaren een grootschalige reconversie. Aan de overzijde van de haven zijn de loodsen op de voorhavenkaai reeds omgevormd tot kantoren en polyvalente ruimten. Deze evolutie heeft nu al zijn positieve invloed op de nabijgelegen woonwijken. Met de uitbreiding van de distillerie NV Bruggeman en de nog geplande omgevingswerken wordt aangesloten bij deze positieve ontwikkeling. Een fabriek anno 2014 hoeft geen introvert gesloten gebouw meer te zijn maar kan zich op een positieve en aantrekkelijke manier uiten in zijn omgeving en zo bijdragen aan de open ruimte en het imago van de buurt.

Door de grotere merkenportefeuille had NV Bruggeman nood aan ruimere stockageruimte en de vroegere externe magazijnen werden gecentraliseerd op derze site. Voor de distributie van de hogere capaciteit was er tevens nood aan 4 extra laad- en loskades, die overzien worden door een nieuw centraal bureel met ruime inkom voor onthaal met erboven een eetzaal en vergaderruimte om de uitbreiding van het personeel op te vangen.

 

Gevelmaterialen

De bovenste zone in groene polycarbonaat zorgt ervoor dat het hoogste volume minder massief oogt en voor natuurlijke lichttoetreding in de stockageruimte. Wanneer het donker wordt doet deze zone dienst als een opgelichte reclamezone die op een architecturale manier geïntegreerd werd in het gebouw. Ook het inkom-kantoorgebouw is volledig in polycarbonaat om maximaal licht te voorzien en duidelijk aanwezig te zijn in het geheel.

De grote centrale zone in grijze geïsoleerde gevelpanelen zorgt voor de nodige gesloten ruimte voor stockage. Om deze massa te breken werden 3 soorten gevelpanelen (vlak, dun geribbeld, breed geribbeld) gebruikt die om de meter onregelmatig afwisselen. Hierdoor ontstaat een schaduwwerking die de uitstraling van de gevel versterkt.

De laagste zone in betonpanelen is de sokkel van het gebouw die de robuuste overgang vormt tussen gevel en maaiveld.

Uitbreiding distillerie Bruggeman

een loods anno 2014

,