{projects_name}
Project: Restauratie Egyptische zaal Kasteel Moeland
Klant: AZ Nikolaas vzw
Plaats: Sint Niklaas
Indienststelling: 2016
Projectomschrijving: Integrale restauratie van de Egytische zaal van Kasteel Moeland.

Restauratie Egyptische zaal Kasteel Moeland Sint Niklaas

Toen Ridder de Schoutheete de Tervarent het kasteel Moeland te Sint-Niklaas in 1857 kocht werd er een “egyptische” zaal ingericht. Zowel de wanden als het plafond werden bekleed met gipsen panelen die versierd werden met copies van afbeeldingen uit de verschillende piramides. Het plafond is een heuse afbeelding van de dierenriem.

De interieurrestauratie van deze opmerkelijke zaal is de laatste restauratiefase van dit kasteel. De restauratieoptie kwam tot stand samen met de inspectrice van Monumenten en Landschappen en het bestuur. Zo werd geopteerd om de ontbrekende gipsen onderdelen niet te vervangen door identieke stukken maar deze vlak in te vullen. Dit niet alleen omdat de historische informatie omtrent de invullingen ontbrak maar ook om de kosten toch iets te beperken.

De oorspronkelijke verzakte tegelvloer van Villeroy & Boch werd zorgvuldig uitgehaald, en na de nodige betonverstevigingen en het plaatsen van vloerverwarming teruggeplaatst.

De gipsen panelen waren helemaal vervuild en werden nu grondig gereinigd. De verlichting, die in deze zaal heel moeilijk te  voorzien is zonder de panelen te beschadigen, werd grondig onderzocht samen met de ontwerper van de elektriciteitsvoorzieningen.

Er werd ook gezocht naar het perfecte meubilair en de stoffering van de zaal zodat deze weer in zijn glorie hersteld wordt.

Restauratie Egyptische zaal Kasteel Moeland

Herstel van de oude glorie

,