{projects_name}
Project: Nieuwbouw hogeschoolcampus Vives voor 2.900 studenten
Plaats: Brugge
Indienststelling: ma. 2009
Projectomschrijving: Nieuwe hogeschoolcampus voor 2.900 studenten voor de departementen Lerarenopleiding, Gezondheidszorg, Handelswetenschappen & Bedrijfskunde, algemene directie en centrale diensten. i.s.m. Sar Architecten

Nieuwbouw hogeschoolcampus Vives voor 2.900 studenten Brugge

De opdracht voor de nieuwe hogeschoolcampus werd verkregen na het winnen van een europese architectuurwedstrijd. Met de realisatie centraliseerde de toenmalige Katholieke Hogeschool Brugge Oostende al haar onderwijsactiviteiten in Brugge.

De expressieve, dynamische vormgeving geeft uiting aan de nieuwste evoluties inzake overdracht van kennis en competenties in het hoger onderwijs. Belangrijk is dat de campus een visueel baken wordt dat de aanwezigheid accentueert van kwalitatief hoger onderwijs in Brugge, of ruimer gezien Noord-West-Vlaanderen, en de school een eigen gezicht geeft.

Belangrijk voor de school is het flexibele karakter van de campus en de integratie van de modernste ICT-middelen. Het centrale atrium met grote onthaalruimte is dé ontmoetingsplaats voor studenten en personeel, met ruime trappen en open gaanderijen waarin deels afgescheiden studie-eilanden zijn geïntegreerd. Dit laatste moet de ontmoetingsfunctie en het ruimtegebruik maximaliseren.

De grote bibliotheek met studielandschap en Spellenarchief beslaat twee verdiepingen en kan nog uitgebreid worden met een derde verdieping. Het is het centrum van kennis en competentie en is heel wat ruimer opgevat dan de klassieke bibliotheek. Door de opvallende glaspartij, kant Expresweg, is dit meteen ook het architecturale uitstalraam van de nieuwe campus.

Daarnaast zijn er drie auditoria met resp. 350 en tweemaal 150 zitplaatsen, van elkaar gescheiden met verplaatsbare akoestische wanden. Wanneer deze wanden weggeschoven worden, ontstaat er één indrukwekkend groot auditorium met 650 zitplaatsen, meteen een belangrijke aanwinst voor de congresinfrastructuur in Brugge . Daarin zijn ook andere faciliteiten voorzien zoals vertaalcabines en een podium met daaronder een kleine backstage. Daardoor is het ook geschikt voor seminaries, symposia en kleine podiumkunsten. Een groot scherm in de grote onthaalruimte, waarop het auditorium aansluit, kan bovendien een digitale projectie weergeven van het gebeuren binnen.

De cafetaria met een capaciteit voor 500 plaatsen, uitgevend op een terras, kan bovendien worden gebruikt als receptieruimte. De auditoria met cafetaria kunnen helemaal worden afgesloten van de rest van de campus zodat het gemakkelijk door derden kan worden gebruikt.

De hele buitenruimte is trouwens opgevat als een grote ontmoetingsplaats, vandaar dat er veel aandacht wordt besteed aan de aanleg van groen en zitblokken.

Nieuwbouw hogeschoolcampus Vives voor 2.900 studenten

"Finalist in de categorie onderwijs"

'World Architecture Festival 2009 - Barcelona,